Václav Berka

sládek Pilsner Urquell; SEVERNÍ AMERIKA

Dohlíží na kvalitu piva v pivovaru i restauracích, v minipivovaru vaří s osobnostmi speciální várky. Jeho soutěž v čepování piva Pilsner Urquell Master Bartender probíhá v 17 zemích. Jaké jsou cesty V. Berky a piva Pilsner Urquell  kolem světa? Ochutnáme pivko největšího znalce?

...

Starší obchodní sládek pivovaru Pilsner Urquel má v popisu práce především péči o kvalitu piva, která musí být vynikající nejenom v pivovaru, ale i na stole před hostem v restauraci. Podílí se na marketingu i na školení výčepního personálu. Cílem jeho práce je mimo jiné zajistit co nejlepší podmínky pro cestu piva z pivovarských sklepů na stůl ke spotřebiteli. 

Vaření piva si užívá především v minipivovaru, kde připravuje některé speciály a kam jsou zváni obchodní partneři, kteří si pod odborným dohledem mohou uvařit vlastní várku.

S plzeňským pivovarem je srostlý od dětství, neboť zde pracoval jak jeho otec, tak i dědeček. První várku uvařil již v r. 1971 jako brigádník. Do pivovaru nastoupil v r. 1980 a postupně prošel rozmanitým pracovním zařazením  -  působil jako manažer závodu Plzeň, sládek závodu Plzeň, vrchní sládek závodu Plzeň, ředitel pivovaru Gambrinus, vedoucí pivovaru Gambrinus, technolog závodu Plzeň, vedoucí pivovaru Prazdroj („pan starý“, „sládek“), vedoucí sklepa Prazdroj („sklepmistr“), zástupce vedoucího sklepa Prazdroj, samostatný technolog -podnikové ředitelství, praktikant. Nyní působí jako Starší obchodní sládek. V roce 1998 získal cenu redakce Pivní kurýr „Sládek roku“. Napsal dvě knížky o pivovaru Prazdroj. Je ženatý a má jednu dceru. Rád hraje golf.